Hoe verwijder je vlekken uit kleding?

Hoe verwijder je vlekken en andere wastips

Heeft je kind net een gloednieuw shirt aan, komt er ineens een vlek op! Herkenbaar? De situatie is gelukkig niet altijd hopeloos! Op deze pagina vind je handige tips die je kunnen helpen die lelijke vlek uit (nieuwe) kleding te halen. Al deze wastips zijn door mij persoonlijk getest. Hou de pagina in de gaten, want er zullen steeds nieuwe tips toegevoegd worden. 
 

De zon

De zon... We kunnen bijna allemaal wel intens genieten van het zonnetje. Maar wist je ook dat de zon dé perfecte vlekverwijderaar is? Tot nu toe heb ik ALLE vlekken eruit gekregen met behulp van de zon. Normaal gesproken leg je een kledingstuk niet vol in de zon te drogen (tenzij misschien binnenstebuiten), want de zon bleekt. Maar heb je een hartnekkige vlek, die er met wassen niet uit gaat. Probeer dan de vlek eens goed nat te maken en laat het in de zon drogen. Je zult zien dat de vlek 'als sneeuw voor de zon verdwijnt'.
 

Hoe verwijder je teervlekken uit kleding?

Krab het overtollige teer van de kleding. Vervolgens smeer je de vlek in met een dikke laag boter. Wrijf de boter er even goed in en laat het een paar uur intrekken. Aangezien de boter heel vet is, zal dit een vetvlek achterlaten. En je wilt niet dat het doordrukt naar de achterkant van het kledingstuk, dus leg een dubbelgevouwen keukenpapiertje achter de vlek. Dit zal het vet absorberen zodat het niet doordrukt. Vervolgens haal je na een paar uur de boter van de vlek met een keukenpapiertje en krab nog eens voorzichtig over de vlek. Je zult zien dat er nog wat vieze drap af komt. Vervolgens maak je de vlek nat met flink wat koud water en doe hier afwasmiddel op. Borstel het afwasmiddel in de vlek. Doe dit wel voorzichtig, anders wordt de stof misschien pillig! Je zult zien dat de vlek al aardig begint te vervagen. Nu kun je het kledingstuk in wasmachine wassen op 30 graden en een beetje natuurazijn. De vlek is verdwenen!
 

Hoe verwijder je bloedvlekken uit kleding?

Ongelukjes zitten in een klein hoekje helaas. Hoe vaak gebeurt het niet dat een kind een tand door de lip heeft. Zoals jullie wel weten, bloedt dit verschrikkelijk! Er kunnen daardoor ook lelijke vlekken op de kleding ontstaan. Wees gerust, ook bloedvlekken kun je eruit krijgen mits je tijdig en correct handelt!
Gooi nooit het kledingstuk gelijk in de was en was het zeker niet boven de 30 graden. Het bloed gaat stollen en 'brandt' als het ware in de stof waardoor de vlek er nooit meer uit gaat. Maar wat dan wel te doen?
Trek zo snel mogelijk het kleding stuk uit (hoe sneller hoe beter) en spoel met koud water. Laat het water flink door de flek heen spoelen. Je zult zien dat het meeste er al uit gaat door alleen te spoelen. Vervolgens spuit/wrijf je het in met een vlekkenspray. Ik zelf gebruik Dasty of Vanish, maar er zijn verschillende merken. Laat dit even intrekken en wrijf het goed in de vlek. Vervolgens stop je het kledingstuk in de wasmachine en draait een koude was. Zeker niet warmer dan 30 graden zoals ook eerder aangegeven. Waarom? De reden is eigenlijk heel simpel. In bloed zit eiwit en eiwit stolt wanneer de temperatuur boven de 37 graden komt.

Hoe verwijder je moddervlekken uit kleding?

Ook dit is niet een vlek die zelden voorkomt. Modder schijnt een enorme aantrekkingskracht te hebben op kinderen. Dit zijn hartnekkige vlekken, maar zeker niet onmogelijk om eruit te krijgen.
Doe een beetje groene zeep en lauw water in een emmer en laat het kledingstuk een paar uur weken. Zorg ervoor dat de meeste modder uit het kledingstuk is voordat je het in de wasmachine stopt. Je wilt namelijk geen modder in je filter hebben. Naast dat de filter verstopt kan raken zorgt het ook voor dat je machine gaat stinken.
Na een paar uur wrijf je de vlek in met milde groene zeep. Eventueel kun je een borsteltje of spons gebruiken. Zorg ervoor dat de zeep goed in de vezels van de stof trekt. Daarna kun je het item wassen in de wasmachine.
Schijnt het zonnetje en is de vlek er nog niet helemaal uit na het wassen? Maak de vlek weer nat en laat het vol in de zon drogen.

Hoe verwijder je bellenblaas vlekken uit kleding?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb echt een haat/liefde verhouding met bellenblaas. Enerzijds vind ik het hartstikke leuk dat de kids zich zo leuk kunnen vermaken met zoiets simpels als een bellenblaas. Ze rennen erachteraan, springen, gillen, gieren het uit van het lachen en kijken verwonderd naar alle kleurtjes die ze in de bellen zien. Super leuk. Alleen is er één hele grote maar... Eén die (bijna) iedere mama wel zal herkennen. Die verrekte vlekken die zo'n bellenblaas kan veroorzaken. Het vervelende aan deze vlekken is dat ze pas zichtbaar worden nadat het kledingstuk is gewassen. En dan is het te laat... Voor het de wasmachine in gaat zie je er namelijk nog niets van! Dus als je een kledingstuk uit de was haalt waar ineens een vlek in zit die er eerst nog niet zat, dan is de kans vrij groot dat dit een bellenblaas vlek is. Het mooie kledingstuk is ineens een kledingstuk geworden waarin geknutseld en in de modder (of met bellenblaas) gespeeld mag worden. Hoe zonde!
Maar hoe krijg je dan zo'n bellenblaas vlek eruit? Dit is een hele lastige, want nadat het kledingstuk de wasmachine in is geweest, ga je het er waarschijnlijk niet meer uitkrijgen. Je kunt proberen om het kletsnat in de volle zon te laten drogen, dat vervaagt de vlek misschien nog iets. Het enige wat je kunt doen is, als je weet dat je kind met bellenblaas heeft gespeeld, het kledingstuk voor de zekerheid flink spoelen met koud water vóór je het in de wasmachine stopt. De kans is groot dat er dan geen vlek in komt.